Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138
agrigol@o2.plRadek tel 691 663 138 -
Zamówienia, Doradztwo: Dział Rolny - dodatki paszowe, zakiszacze, Preparaty DDD, Rośliny, Dział Chemiczny, Art Ogrodnicze
Malwina - tel. 605 918 663- dział OGRODNICZY, Rośliny, Nawozy, Chemia Ogrodnicza
tel 605 269 186 - Magazyn
e-mail w sprawie zamówień: agrigol@o2.pl
Wysłodki buraczane są paszą sezonową dostępną w okresie kampanii cukrowniczej. Sprawdzoną i skuteczną metodą konserwacji jest zakiszanie prasowanych (ok. 20-22% s. m.) wysłodków buraczanych w rękawach foliowych.
Wysłodki buraczane stanowią pozostałość po wyługowaniu wodą z drobno pokrojonych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych. Pozostałości o zawartości wody ok. 90% nazywamy wysłodkami. Nazwa pochodzi od procesu wysłodzenia. Są paszą sezonową dostępną w okresie kampanii cukrowniczej. Z tych też względów oprócz bieżącego skarmiania znaczne ich ilości przeznacza się na kiszonki. W przypadku małych i średnich gospodarstw rolnych plantatorzy buraka cukrowego zakiszają wysłodki w pryzmach naziemnych lub różnego rodzaju zbiornikach uzyskując często kiszonkę niezadowalającej jakości. Świeże wysłodki prasowane powinny być skarmione w ciągu tygodnia. Ich wykorzystanie poza okresem kampanii cukrowniczej wymaga konserwacji tej paszy. Sprawdzoną i skuteczną metodą jest zakiszanie prasowanych (ok. 20- 22% s. m.) wysłodków buraczanych w rękawach foliowych. Technologia ta nadaje się jednak dla dużych gospodarstw rolnych. Plantatorzy buraka cukrowego o powierzchni gospodarstwa do 20 ha stanowią znaczny procent. Z badań ankietowych przeprowadzonych na terenie woj. kujawsko-pomorskiego wynika, że stanowią oni ok. 55%. Dlatego też alternatywną technologią uzasadnioną względami ekonomicznymi, organizacyjnymi i technicznymi mogłaby być technologia zakiszania wysłodków w belach cylindrycznych owiniętych folią przeznaczoną do małych i średnich plantatorów buraka cukrowego.
Dwie technologie