Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138
agrigol@o2.pl691 663 138 - Zamówienia,
Doradztwo Dział Rolny , Dział Chemiczny, Ogrodniczy
tel/fax 56 683 35 89 - Siedziba Firmy
e-mail w sprawie zamówień: agrigol@o2.pl
Uwaga zmiana stawki VAT !!!
Nowy dział w naszej ofercie : Akwarystyka
Walczymy z gryzoniami !!!!
Akcja kukurydza rozpoczęta !!!
KOLEJNY TYDZIEŃ WALKI Z MUCHAMI ..... ATTAK ROZPOCZYNA NATARCIE !!!
Wysłodki buraczane są paszą sezonową dostępną w okresie kampanii cukrowniczej. Sprawdzoną i skuteczną metodą konserwacji jest zakiszanie prasowanych (ok. 20-22% s. m.) wysłodków buraczanych w rękawach foliowych.
Wysłodki buraczane stanowią pozostałość po wyługowaniu wodą z drobno pokrojonych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych. Pozostałości o zawartości wody ok. 90% nazywamy wysłodkami. Nazwa pochodzi od procesu wysłodzenia. Są paszą sezonową dostępną w okresie kampanii cukrowniczej. Z tych też względów oprócz bieżącego skarmiania znaczne ich ilości przeznacza się na kiszonki. W przypadku małych i średnich gospodarstw rolnych plantatorzy buraka cukrowego zakiszają wysłodki w pryzmach naziemnych lub różnego rodzaju zbiornikach uzyskując często kiszonkę niezadowalającej jakości. Świeże wysłodki prasowane powinny być skarmione w ciągu tygodnia. Ich wykorzystanie poza okresem kampanii cukrowniczej wymaga konserwacji tej paszy. Sprawdzoną i skuteczną metodą jest zakiszanie prasowanych (ok. 20- 22% s. m.) wysłodków buraczanych w rękawach foliowych. Technologia ta nadaje się jednak dla dużych gospodarstw rolnych. Plantatorzy buraka cukrowego o powierzchni gospodarstwa do 20 ha stanowią znaczny procent. Z badań ankietowych przeprowadzonych na terenie woj. kujawsko-pomorskiego wynika, że stanowią oni ok. 55%. Dlatego też alternatywną technologią uzasadnioną względami ekonomicznymi, organizacyjnymi i technicznymi mogłaby być technologia zakiszania wysłodków w belach cylindrycznych owiniętych folią przeznaczoną do małych i średnich plantatorów buraka cukrowego.
Dwie technologie