Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138
agrigol@o2.plRadek tel 691 663 138 -
Zamówienia, Doradztwo: Dział Rolny - dodatki paszowe, zakiszacze, Preparaty DDD, Rośliny, Dział Chemiczny, Art Ogrodnicze
tel 605 269 186 - Magazyn
e-mail w sprawie zamówień: agrigol@o2.pl
Producent: Agrifood |
TERMO-SIL
dodatek kiszonkarski hamujący zagrzewanie kiszonki
Aby ograniczyć zagrzewanie się kiszonki z kukurydzy należy stosować specjalistyczne dodatki do zakiszania. Dodatek do zakiszania (konserwant) zawiera związki chemiczne, które mają właściwości grzybobójcze i ograniczają rozwój drożdży i pleśni. Ze stosowanych związków chemicznych największą aktywność tego typu wykazuje kwas propionowy.
SKŁAD
DAWKOWANIE
Opryskać wybraną ścianę w pryzmie preparatem w ilości 0.5-1 kg/m3
OPAKOWANIE
kanister po 5 i 25 kg
Ze względu na pozostałości cukrów, które nie w całości zostały wykorzystane w procesie fermentacji, kiszonka z kukurydzy, bardziej niż kiszonki z traw czy lucerny narażona jest na psucie i zagrzewanie sią. Problem ten szczególny występuje w okresach ciepłej pogody, gdy warunki dla rozwoju grzybów są najbardziej sprzyjające (okres od maja do września). O niestabilności tlenowej świadczy najczęściej wzrost temperatury, często powyżej 70st. C
Skutki zagrzewania się kiszonek z kukurydzy:
- zmniejszenie wartości pokarmowej kiszonki, w wyniku rozkładu cukrów,
- pogorszenie jakości kiszonki, w wyniku zużywania kwasu mlekowego,
- pogorszenie smakowitości, w wyniku kumulacji w kiszonkach produktów rozkładu, na przykład białka,
- obecność w zepsutych kiszonkach szkodliwych mikroorganizmów (np. Listeria monocytogenes),
- obecność mikotoksyn.
Stosowanie:
Aby ograniczyć zagrzewanie się kiszonki z kukurydzy należy stosować specjalistyczne dodatki do zakiszania. Dodatek do zakiszania (konserwant) zawiera związki chemiczne, które mają właściwości grzybobójcze i ograniczą rozwój drożdży i pleśni. Ze stosowanych związków chemicznych największą aktywność tego typu wykazuje kwas propionowy.
Dobrym sposobem ograniczania zagrzewania się kiszonek z kukurydzy w czasie wybierania jest spryskiwanie wybranej ściany preparatem zawierającym kwas propionowy w ilości 0.5-1 kg/m3 wybieranej kiszonki. Nawet najlepszy dodatek do zakiszania nie zwalnia jednak z obowiązku przestrzegania podstawowych zasad sporządzania i wybierania kiszonek. Usunięcie tlenu przez bardzo dobre ubicie materiału w silosie oraz szybkie zamknięcie silosu czy pryzmy, a także staranne wybieranie zmniejszają ryzyko psucia tlenowego kiszonek.
Skład:
kwas propionowy, kwas mrówkowy, propionian amonu, lignosulfonian, nośnik
Opakowanie: kanister po 5 kg i 25 kg
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie