KOSZYK JEST
PUSTY

Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138

agrigol@o2.pl

TERMOSIL przeciw zagrzewaniu kiszonki, zakiszacz 25kg

CENA: 230,00 PLN
Czas wysyłki : 24 Godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Producent: Agrifood
Opis przedmiotu

TERMO-SIL
dodatek kiszonkarski hamujący zagrzewanie kiszonki

Aby ograniczyć zagrzewanie się kiszonki z kukurydzy należy stosować specjalistyczne dodatki do zakiszania. Dodatek do zakiszania (konserwant) zawiera związki chemiczne, które mają właściwości grzybobójcze i ograniczają rozwój drożdży i pleśni. Ze stosowanych związków chemicznych największą aktywność tego typu wykazuje kwas propionowy.

 

SKŁAD

  • kwas propionowy
  • kwas mrówkowy
  • propionian amonu
  • lignosulfonian
  • nośnik

 

DAWKOWANIE
Opryskać wybraną ścianę w pryzmie preparatem w ilości 0.5-1 kg/m3

 

OPAKOWANIE
kanister po 5 i 25 kg

Ze względu na pozostałości cukrów, które nie w całości zostały wykorzystane w procesie fermentacji, kiszonka z kukurydzy, bardziej niż kiszonki z traw czy lucerny narażona jest na psucie i zagrzewanie sią. Problem ten szczególny występuje w okresach ciepłej pogody, gdy warunki dla rozwoju grzybów są najbardziej sprzyjające (okres od maja do września). O niestabilności tlenowej świadczy najczęściej wzrost temperatury, często powyżej 70st. C

Skutki zagrzewania się kiszonek z kukurydzy:

- zmniejszenie wartości pokarmowej kiszonki, w wyniku rozkładu cukrów,

- pogorszenie jakości kiszonki, w wyniku zużywania kwasu mlekowego,

- pogorszenie smakowitości, w wyniku kumulacji w kiszonkach produktów rozkładu, na przykład białka,

- obecność w zepsutych kiszonkach szkodliwych mikroorganizmów (np. Listeria monocytogenes),

- obecność mikotoksyn.

Stosowanie:

Aby ograniczyć zagrzewanie się kiszonki z kukurydzy należy stosować specjalistyczne dodatki do zakiszania. Dodatek do zakiszania (konserwant) zawiera związki chemiczne, które mają właściwości grzybobójcze i ograniczą rozwój drożdży i pleśni. Ze stosowanych związków chemicznych największą aktywność tego typu wykazuje kwas propionowy.

Dobrym sposobem ograniczania zagrzewania się kiszonek z kukurydzy w czasie wybierania jest spryskiwanie wybranej ściany preparatem zawierającym kwas propionowy w ilości 0.5-1 kg/m3 wybieranej kiszonki. Nawet najlepszy dodatek do zakiszania nie zwalnia jednak z obowiązku przestrzegania podstawowych zasad sporządzania i wybierania kiszonek. Usunięcie tlenu przez bardzo dobre ubicie materiału w silosie oraz szybkie zamknięcie silosu czy pryzmy, a także staranne wybieranie zmniejszają ryzyko psucia tlenowego kiszonek.

Skład:

kwas propionowy, kwas mrówkowy, propionian amonu, lignosulfonian, nośnik

Opakowanie: kanister po 5 kg i 25 kg

Opinie klientów
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Polecane produkty

1
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl