KOSZYK JEST
PUSTY

Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138

agrigol@o2.pl

KWAŚNY WĘGLAN SODU wodorowęglan sodu op. 25kg jakość paszowa/ spożywcza

CENA: 90,00 PLN
Czas wysyłki : 24 Godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Producent: Dystrybucja AGRIGOL
KWAŚNY WĘGLAN SODU wodorowęglan sodu op. 25kg jakość paszowa/ spożywcza (1)
KWAŚNY WĘGLAN SODU wodorowęglan sodu op. 25kg jakość paszowa/ spożywcza (1)
KWAŚNY WĘGLAN SODU wodorowęglan sodu op. 25kg jakość paszowa/ spożywcza (2)
Opis przedmiotu

KWAŚNY WĘGLAN SODU

Dodatek buforujący

  • hamuje zakwaszanie żwacza
  • stabilizuje pH żwacza powyżej 6.0
  • zapewnia dobrą kondycję krów
  • reguluje gospodarkę kwasową żołądka i jelit

Skład

  • wodorowęglan sodu

Dawkowanie:

  • 1.0-1.5% suchej masy dawki (200-300g/sztukę/dzień)

Opakowanie

  • Worki po 25kg
 

Kwaśny węglan sodu – źródło sodu w mieszankach paszowych, produkt potocznie zwany sodą znajduje zastosowanie jako dodatek w mieszankach paszowych dla wszystkich zwierząt gospodarskich. Niedobór sodu zmniejsza wykorzystanie białka i energii z paszy, powoduje zahamowanie wzrostu zwierząt, u niosek obniża nieśność. W żywieniu przeżuwaczy opartym na dużych dawkach paszy treściwej jest powszechnie stosowany jako bufor; szybko neutralizuje niskie pH treści żwacza, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia kwasicy.
Masz problem z kwasicą u swoich krów
Obniżenie wskaźnika pH żwacza (zakwaszenie) najczęściej spowodowane jest nadmiarem węglowodanów niestrukturalnych, przede wszystkim skrobi, zwiększeniem produkcji kwasu propionowego i mlekowego prowadzącym często do zmniejszenia zawartości tłuszczu w mleku. Typową substancją buforującą dodawaną do dawek pokarmowych krów wysoko wydajnych jest kwaśny węglan sodu podczas gdy działanie buforujące tlenku magnezu jest zdecydowanie słabsze. W niektórych doświadczeniach dodatek kwaśnego węglanu sodu spowodował podwyższenie pH żwacza, poprawę strawności włókna i syntezy mikrobiologicznej, zwiększenie stosunku kwasu octowego do propionowego w żwaczu, zwiększenie pobrania suchej masy, poprawę wydajności i zawartości tłuszczu w mleku. W kilkudziesięciu doświadczeniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych kwaśny węglan sodu dodany do dawek pokarmowych, w których dominowała kiszonka z kukurydzy, siano i kiszonka z traw oraz kiszonka z lucerny zwiększał średnie pH żwacza od 0.10 do 0.25 jednostki.

Waga opakowania: 25kg



Dawkowanie dzienne:
  • Zalecana dawka kwaśnego węglanu sodu wynosi ok.1.0- 1.5 % suchej masy dawki czyli od 200 do 350 g/sztukę.

Dodatek kwaśnego węglanu jest szczególnie istotny przy dominującej w naszym kraju tradycyjnej technice żywienia, osobnym skarmianiu różnych pasz objętościowych i treściwych.

Opinie klientów
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Polecane produkty

20
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl