Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138
agrigol@o2.pl691 663 138 - Zamówienia,
Doradztwo Dział Rolny , Dział Chemiczny, Ogrodniczy
tel/fax 56 683 35 89 - Siedziba Firmy
e-mail w sprawie zamówień: agrigol@o2.pl
Uwaga zmiana stawki VAT !!!
Nowy dział w naszej ofercie : Akwarystyka
Walczymy z gryzoniami !!!!
Akcja kukurydza rozpoczęta !!!
KOLEJNY TYDZIEŃ WALKI Z MUCHAMI ..... ATTAK ROZPOCZYNA NATARCIE !!!
Specyfika produkcji wysokiej jakości pasz objętościowych, do których zalicza się kiszonki i sianokiszonki polega na konieczności stworzenia warunków eliminujących dostęp powietrza do podlegającej procesom fermentacji masy zielonej. Stworzenie takich warunków, obok ugniecenia lub sprasowania masy zielonej wymaga jeszcze jej szczelnego przykrycia lub osłonięcia, a to nie byłoby możliwe bez odpowiednio dobranej folii.
Każda z technologii produkcji kiszonki lub sianokiszonki z podsuszonych zielonek, a zalicza się do nich konserwację masy w naziemnych silosach, pryzmach, balotach, a także rękawach kończy się zabiegiem związanym z użyciem folii. Aby folia w produkcji pasz objętościowych właściwie spełniała swoje funkcje konieczne jest umiejętne podejście nie tylko do etapu jej bezpośredniego wykorzystania, ale i etapów obejmujących planowanie i zakup, przechowywanie, a także utylizację po zakończeniu procesu skarmiania zwierząt.
Umiejętność prawidłowego doboru i użycia folii bezsprzecznie przekłada się na jakość produkowanych pasz objętościowych i wysokość potencjalnie ponoszonych strat składników pokarmowych w zakiszanej masie roślinnej. Pełne poznanie funkcjonalnych cech folii stosowanej w produkcji pasz objętościowych dla bydła i innych przeżuwaczy niewątpliwie ułatwia jej prawidłowy dobór i wykorzystanie w danych warunkach przygotowywania sianokiszonki w gospodarstwie.