Kontakt w sprawie zamówień: 691 663 138
agrigol@o2.pltel 691 663 138 - Zamówienia, Doradztwo: Dział Rolny
tel. 605 918 663 Doradczto : Dział Chemiczny, Ogrodniczy
tel 605 269 186 - Sekretariat, Umawianie spotkań, Oferty
e-mail w sprawie zamówień: agrigol@o2.pl
Specyfika produkcji wysokiej jakości pasz objętościowych, do których zalicza się kiszonki i sianokiszonki polega na konieczności stworzenia warunków eliminujących dostęp powietrza do podlegającej procesom fermentacji masy zielonej. Stworzenie takich warunków, obok ugniecenia lub sprasowania masy zielonej wymaga jeszcze jej szczelnego przykrycia lub osłonięcia, a to nie byłoby możliwe bez odpowiednio dobranej folii.
Każda z technologii produkcji kiszonki lub sianokiszonki z podsuszonych zielonek, a zalicza się do nich konserwację masy w naziemnych silosach, pryzmach, balotach, a także rękawach kończy się zabiegiem związanym z użyciem folii. Aby folia w produkcji pasz objętościowych właściwie spełniała swoje funkcje konieczne jest umiejętne podejście nie tylko do etapu jej bezpośredniego wykorzystania, ale i etapów obejmujących planowanie i zakup, przechowywanie, a także utylizację po zakończeniu procesu skarmiania zwierząt.
Umiejętność prawidłowego doboru i użycia folii bezsprzecznie przekłada się na jakość produkowanych pasz objętościowych i wysokość potencjalnie ponoszonych strat składników pokarmowych w zakiszanej masie roślinnej. Pełne poznanie funkcjonalnych cech folii stosowanej w produkcji pasz objętościowych dla bydła i innych przeżuwaczy niewątpliwie ułatwia jej prawidłowy dobór i wykorzystanie w danych warunkach przygotowywania sianokiszonki w gospodarstwie.